Bij spoed moet de ambulance binnen een kwartier ter plaatse zijn, ook in het buitengebied.
Bij spoed moet de ambulance binnen een kwartier ter plaatse zijn, ook in het buitengebied. Foto: RAV Gooi en Vechtstreek

'We horen bij de best scorende ambulancediensten'

Zorg

REGIO - De chauffeurs en verpleegkundigen van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Gooi en Vechtstreek hebben het druk.

Met twaalf ambulances reden zij in 2018 ruim 18.000 ritten. 8000 keer was er sprake van spoed, wat betekent dat de ambulance binnen een kwartier ter plaatse moet zijn.

Vierde plek
En dat gaat goed, constateert directeur René Ton, tevreden. "In bijna 95% van de gevallen zijn we op tijd en daarmee staan we landelijk op een mooie vierde plek."

De goede kwaliteitsscore van de RAV is volgens Ton te danken aan een betere organisatie van de ambulancezorg die in de loop van de tijd is doorgevoerd.

Absurde situatie
Zo was in de jaren 70 van de vorige eeuw het ambulancevervoer nog nauwelijks gereguleerd. Een absurde situatie die soms leidde tot ware wildwesttaferelen, zoals hij zelf heeft meegemaakt.

"Bestuurders van - toen nog - het Ziekenfonds vonden de bestaande ambulancedienst in 't Gooi te duur en namen een particulier ambulancebedrijf uit Amsterdam in de arm."

Rekening
"Bij sommige meldingen gingen beide diensten rijden. Altijd met de hoogste spoed, want alleen wie als eerste ter plaatse was en de patiënt vervoerde, mocht een rekening indienen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant