Anneke van der Veer van Versa Welzijn overhandigt de tablets aan Greet Kos.
Anneke van der Veer van Versa Welzijn overhandigt de tablets aan Greet Kos. (Foto: Jacob Schipper)
corona

Versa Welzijn zorgt voor tablets voor Voor Anker

  Zorg

HUIZEN - Anneke van der Veer van Versa Welzijn heeft vorige week zes tablets overhandigd aan Greet Kos, coördinator hospitality van Woon- en zorgcentrum Voor Anker. Deze krijgt het woon-zorgcentrum in langdurige bruikleen en hiermee kunnen bewoners in deze tijd van de coronacrisis beter contact houden met hun dierbaren.

"Diverse sociaal werkers van Versa Welzijn hoorden van mantelzorgers dat het moeilijk is om contact te houden met hun dierbaren die in een verpleeghuis of andere instelling wonen. De vraag rees welke bijdrage Versa Welzijn zou kunnen leveren om het gemis aan contact te verzachten", vertelt Anneke.

Verdriet en gemis
"Het is alom bekend dat de coronamaatregelen bij bewoners van het verpleeghuis veel verdriet en gemis geven. Ook nu Voor Anker 'schoon' is is, gelden nog de landelijke RIVM-regels hetgeen het mogelijk maakt dat vanaf vandaag, maandag 15 juni, bezoek weer welkom is binnen de muren van Voor Anker. Daarnaast kunnen de bewoners met de tablets contact houden."

Ben van der Swaluw, coördinator IT & Facilitair bij Versa Welzijn, regelt dit regionale project bij Versa Welzijn. "Hij wist bij de rijksoverheid - in opdracht van het ministerie van VWS- een subsidie van 50 mille los te peuteren via het project 'Allemaal digitaal', een initiatief van publieke en private partijen om laptops en tablets in te zamelen zodat zo veel mogelijk Nederlanders digitaal mee kunnen doen. De toewijzing ging supersnel. Binnen een maand was het geregeld. Wij, en onze inwoners in de regio, zijn zeer, zeer blij." 

Vakantie
Marloes Haaksman, oefentherapeut van Voor Anker, is heel blij met de langdurige bruikleen van de tablets. "De tablets maken het mogelijk om via beeldbellen contact met de familie te houden. Juist nu ook familieleden de komende maanden op vakantie zullen gaan, is dit een mooie manier om in verbinding te blijven, handiger dan alleen telefoneren."

Ook een aantal bezoekers van het GeheugenHuis, waar dagbesteding voor mensen met beginnende geheugenproblemen plaatsvindt, kunnen van een tablet in bruikleen gebruik maken. Vrijwilligers helpen hen om hiermee aan de slag te gaan. "Er gaat voor sommigen een wereld open." 

Actief betrokken
Door het beeldbellen worden sommige deelnemers weer actief betrokken bij gesprekken, daar waar dat telefonisch niet meer lukt. Ook zijn toegestuurde foto's en video's door familieleden aanleiding tot nieuwe gesprekken. Daarnaast kunnen bezoekers met de tablets op afstand deelnemen aan bepaalde activiteiten van het Versa GeheugenHuis en zo hun leefwereld weer vergroten.

Meer berichten