Het was afzien zaterdag, maar de bollen werden geplant.
Het was afzien zaterdag, maar de bollen werden geplant. Foto: Bob Awick

Tulpenbollen geplant tegen polio en om tuinen jongeren op te fleuren

Zorg

HUIZEN - Beide Rotary clubs uit Huizenplanten hebben afgelopen zaterdag tulpenbollen geplant in de strijd tegen polio. Het is de tweede keer dat deze actie plaatsvindt.

‘De coronapandemie houdt iedereen bezig, maar nog niet zo lang geleden werd wereldwijd een strijd tegen een ander virus gevoerd: het poliovirus. Ook in Nederland raakten kinderen met dit virus besmet’, aldus de rotaryclubs.

Poliovaccin
‘Het poliovaccin werd in de jaren ‘60 ontwikkeld, maar de strijd om polio echt de wereld uit te krijgen duurt nog voort. Rotary International heeft zich verbonden aan dit doel en de wereld is nu bijna poliovrij.’

‘Alleen in Pakistan en Afghanistan komt polio nog voor. Pas als ook daar alle kinderen gevaccineerd zijn, is polio voorgoed de wereld uit. Tot die tijd moeten kinderen over de hele wereld worden gevaccineerd, anders kan het virus weer de kop opsteken.’

Jongeren
De Rotary Clubs Huizen en Huizen-Gooimeer slaan met de actie twee vliegen in een klap. Ze strijden tegen polio én vragen aandacht voor jongeren die beschermd wonen. Ze fleuren de boel rond rond diverse Huizer woningen op door daar omheen tulpenbollen te planten. Daarbij geholpen door enkele ondernemers.

De 2.500 End-Polio-Tulpen zijn zaterdag geplant bij de Amer waar de planters eerst koffie en door de jongeren zelfgemaakte koek werd aangeboden.

Startschot
Wethouder Bert Rebel en Coen Hoencamp gaven daar het startschot door middel van het zelf planten van de eerste bollen. Ook zijn bollen in grote bloempotten geplant die vervolgens worden geplaatst op de Hermelijn, Westhove en de Haar.

De opbrengst van deze actie bedraagt 1.000 euro. Dit bedrag wordt door de Bill Gates Foundation verdubbeld en vervolgens ook geschonken, wat het totaal op 3.000 euro brengt.

Uit de krant