Het aantal meldingen per week in verhouding tot voorgaande jaren.
Het aantal meldingen per week in verhouding tot voorgaande jaren. Foto: Ruben Woudsma

Meer dan 600 klachten bij vuurwerkmeldpunt Huizen

Algemeen

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft tot 3 januari 2022 632 klachten ontvangen. Het aantal klachten is daarmee gedaald tot minder dan de helft van het aantal meldingen vorig jaar bij het vuurwerkmeldpunt. 

De voorlopige uitslag van 2021/2022 laat zien dat er beduidend minder klachten zijn ontvangen in vergelijking tot voorgaande jaren. Kort na de afkondiging van het landelijk verbod waren er veel meldingen, zo ook tijdens het weekend dat Verstappen wereldkampioen werd. Het merendeel van de meldingen zijn ontvangen in de week na kerst.

Initiatiefnemer Ruben Woudsma: “De categorie ‘harde knallen’ is de grootste bron van ergernis. Veel melders vragen om een betere handhaving en zichtbaarheid van de handhaving. Zo wordt er door diverse melders aangegeven dat zij nog nooit een BOA of politieagent hebben gezien.”

Huizermaat en Bovenmaat
De wijken Huizermaat en Bovenmaat staan met stip bovenaan. De klachten in deze wijken betreffen voornamelijk verwijzingen naar zogenaamde vuurwerkbommen. Ook komen er regelmatig meldingen van carbidschieten voorbij.

“Veel verbazing is te lezen bij de melders over de hoeveelheid siervuurwerk wat nog werd afgestoken tijdens de jaarwisseling. Dat categorie 1 vuurwerk nog verkocht mocht worden ondanks het verbod zorgde voor veel onduidelijkheid”, aldus Ruben.

Meldingen rondom vandalisme, zoals bijvoorbeeld opgeblazen prullenbakken, kwamen veelal pas na de jaarwisseling binnen.

Rapportage
Op basis van de klachten bij het vuurwerkmeldpunt zal een rapportage opgesteld worden in overleg met de fractie van CDA Huizen. Deze rapportage zal later worden gepubliceerd en overhandig aan burgemeester Meijer.

Ook wordt in deze rapportage en verdere analyse meegenomen hoe het komt dat er zo’n verschil is in het aantal meldingen met voorgaande jaren.

Het meldpunt blijft open tot begin woensdag 5 januari 2022 via http://rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen/.

Uit de krant