De oude paardenkastanje aan Havenstraat, Oranje Weeshuisstraat.
De oude paardenkastanje aan Havenstraat, Oranje Weeshuisstraat. Foto: Frits Egmond
Column Historische Kring Huizen

De oudste bewoner van Huizen

Historie

In de tuin van de Oude Pastorie aan de Oranje Weeshuisstraat / hoek Havenstraat staat waarschijnlijk de oudste bewoner van Huizen: een paardenkastanje. De imposante boom waakt al 140 jaar over de ingang van het dorp en ziet wat er bij en rond de Oude Kerk gebeurt.

De boom is waarschijnlijk geplant bij de bouw van de Oude Pastorie in 1882. Als je jezelf eens in de boom verplaatst dan zie je bijna anderhalve eeuw geschiedenis van Huizen aan je voorbijgaan. Je ziet op de Naarderstraat de Gooische Stoomtram voorbij tuffen, die de verbinding Hilversum-Blaricum-Huizen onderhield. Je ziet agenten naast de oude begraafplaats in- en uitlopen bij het toenmalige politiebureau, rond wat nu het Politiepaadje heet. Je ziet het mooie, oude, vertrouwde postkantoor aan de overkant verdwijnen. Je ziet de kerkgangers op zondag, feesten op Koninginnedag, de jaarlijkse kermis met het palingroken. Vreugde en verdriet gaan aan je wortels voorbij.

En dan is het na 140 jaar opeens voorbij. Vorig jaar is een kapvergunning afgegeven voor de zieke boom en deze maand gaat hij voor de bijl. Hij zal een lege plek achterlaten voor wie het dorp in loopt.

De zomereik bij Breda
Bij de geschiedenis van de Huizer paardenkastanje moet ik denken aan de zomereik die in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat. Hij staat er al 180 jaar. De eik kwam tot wasdom op een 19e-eeuws landgoed met een groot landschapspark eromheen. Prins Bernhard woonde er korte tijd en ook koningin Wilhelmina. Maar met de aanleg van de A58 veranderde alles. Alle eiken werden gekapt, alleen die ene eik mocht blijven staan omdat hij precies in de middenberm staat. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen.

In het prettig geschreven boekje ‘De eik was hier’ laat de auteur de boom vertellen over een eeuw van verandering. Af en toe krijgt de eik bezoek van een gaai die op een van zijn takken komt zitten. Aan die vogel vertelt de eik zijn verhaal. Als leestip: a.s. zaterdag begint de Boekenweek.

Frits Egmond

Uit de krant