Burgemeester Fons Hertog reikt het Huizer insigne uit aan Donald de Marcas.
Burgemeester Fons Hertog reikt het Huizer insigne uit aan Donald de Marcas. Foto: Vincent Snoek

Huizer Insigne voor Donald de Marcas

Mensen

HUIZEN - Donald de Marcas heeft vanavond na afloop van de jaarlijkse dodenherdenking uit handen van burgemeester Fons Hertog een Huizer Insigne gekregen. Hij leest op zijn 83ste nog steeds voor bij de herdenking. 

De Marcas is ruim 41 jaar zeer verdienstelijk geweest voor de Nederlandse Omroep. Als hoorspelacteur, omroeper, presentator, zanger, cabaretier en als nieuwslezer voor het ANP heeft hij veel betekend voor de Nederlandse Omroep.

Joodse achtergrond
Na zijn pensionering in 1998 heeft hij zich met name toegelegd op het overdragen van zijn kennis, ervaring, verdriet en zijn overleven van de Tweede Wereldoorlog. Zijn Joodse achtergrond is vanzelfsprekend bepalend voor zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de herdenking daarvan.

Hij draagt dan ook zeer regelmatig gedichten voor rond 4 en 5 mei en doet dat met grote intensiteit, omdat hij de oorlog zo indringend heeft beleefd en voor een belangrijk deel getekend heeft.

Herdenken is nadenken
Het motto van Donald de Marcas is: 'herdenken is nadenken!' Voor zijn bijdrage en inzet om de herinnering aan de gebeurtenissen van toen zinvol door te geven aan de volgende generaties verdient hij een bijzondere waardering.

Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds actief als voorlezer - 'chef gedicht' -  voor herdenkingsbijeenkomsten en levert op die manier een indrukwekkende bijdrage aan de Huizer samenleving. Daarom werd hij vandaag onderscheiden.

 

Uit de krant