De paarse lijn met kruisjes geeft het verloop van de meldingen van afgelopen jaarwisseling aan.
De paarse lijn met kruisjes geeft het verloop van de meldingen van afgelopen jaarwisseling aan. Foto's vuurwerkmeldpunt Huizen

Voorlopige eindstand vuurwerkmeldpunt Huizen: dikke 1.200 klachten

Natuur en Milieu

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft tot 4 januari 1.265 klachten ontvangen. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar. De uitslag van 2020/2021 komt hiermee boven het vorige record uit.

In de week voorafgaande aan het door de regering afgekondigde vuurwerkverbod kwamen veel meldingen binnen, net zoals in de laatste dagen voor de jaarwisseling.

De categorie ‘harde knallen’ is de grootste bron van ergernis. Veel melders vragen om een betere handhaving en zichtbaarheid hiervan. Zo wordt er door diverse melders aangegeven dat zij nog nooit een BOA of politieagent te hebben gezien.

Bovenmaat en Huizermaat
De wijken Huizermaat en Bovenmaat staat met stip bovenaan. De klachten in deze wijk betroffen voornamelijk verwijzingen naar zogenaamde vuurwerkbommen. Ook was er veel verbazing te lezen bij de melders over de hoeveelheid siervuurwerk wat er nog werd afgestoken tijdens de jaarwisseling.

Meldingen rondom vandalisme, zoals bijvoorbeeld de vuurwerkbom bij de surfclub, kwamen veelal pas na de jaarwisseling. Naast de enorme schade bij de peuterspeelzaal en bij de surfclub werden er diverse meldingen gemaakt van opgeblazen verkeersborden en vernielde prullenbakken.

Aanbevelingen
Op basis van de klachten bij het vuurwerkmeldpunt zal een rapportage opgesteld worden in overleg met de CDA-fractie. Deze rapportage zal later worden gepubliceerd en overhandig aan burgemeester Niek Meijer.

Lees meer op Huizen Extra

Vandalisme door vuurwerk werd veelal na de jaarwisseling pas vermeld.

Uit de krant