Vrijdag is de schoolbibliotheek in Huizermaat feestelijk geopend.
Vrijdag is de schoolbibliotheek in Huizermaat feestelijk geopend. Foto: Bob Awick

Feestelijke opening schoolbibliotheek Huizermaat om lezen te stimuleren

Onderwijs & Wetenschap

HUIZEN - Op het Huizermaat is vrijdag de nieuwe schoolbibliotheek feestelijk geopend door wethouder Boom. Aanleiding voor de nieuwe bibliotheek is de groeiende bezorgdheid over de afnemende leescultuur onder jongeren.

Het doel van de school is daarom om het leesplezier bij leerlingen te bevorderen door middel van het aanbieden van een rijke leesomgeving. “We leven in een tijd waarin iedereen haast heeft, juist dan kan de rust van een boek zo fijn zijn”, vertelde wethouder Roland Boom.

Huizermaatse boekenlegger
Na een openingswoord van rector Tanja de Ruijter, een gedicht waarin op speelse wijze de rijkdom van lezen naar voren kwam, is het lint officieel doorgeknipt door de wethouder samen met de leerlingen die eerder deze maand meededen aan de voorleeswedstrijd read2me.

Deze leerlingen konden als eerste een boek lenen. Daarbij ontvingen ze samen met de wethouder de Huizermaatse boekenlegger die hierna aan alle leerlingen bij het lenen van hun eerste boek wordt uitgedeeld. Na het officiële gedeelte mochten alle aanwezige leerlingen een boek uitzoeken om te lenen.

Grote collectie
Recente studies tonen een trend van ontlezing onder jongeren. De opening van de bibliotheek komt daarom op een cruciaal moment, vindt de school. “Door onder meer leesclubs, auteursbezoeken en vanaf nu een schoolbibliotheek, verwachten we niet alleen de leesvaardigheid van de leerlingen te verbeteren, maar ook een leescultuur bij haar leerlingen verder te stimuleren.”

Deze schoolbibliotheek is meer dan een verzameling van boeken. “Het is een rustige plek waar leerlingen nieuwe werelden kunnen ontdekken en hun liefde voor lezen verder kunnen ontwikkelen. Een inspirerende en stimulerende omgeving waar voor iedere leerling een passend boek is te vinden. Er is een uitgebreide collectie van recent uitgebrachte titels tot oude klassiekers, met boeken voor klas 1 tot en met klas 6”, reageert de school. De collectie wordt wekelijks aangevuld met nieuwe boeken.

Uit de krant