De asielboot werd eerder schoongemaakt voor vertrek.
De asielboot werd eerder schoongemaakt voor vertrek. Foto: Bob Awick

Vluchtelingen vertrokken, ideeën en meningen gevraagd voor evaluatie

Politiek

HUIZEN - De 190 vluchtelingen die begin november 2023 in Huizen aankwamen, zijn afgelopen zaterdag en zondag vertrokken naar andere tijdelijke (nood)opvanglocaties in Culemborg en Amsterdam. Hiermee kwam een einde aan de derde opeenvolgende winterperiode waarin het COA in Huizen opvang bood aan vluchtelingen.

Het MS Amsterdam is op 1 april vertrokken richting Texel voor onderhoud en komt weer terug naar Huizen. Het MS Willemstad blijft nog tot en met zaterdag aan de kade liggen. Vervolgens vertrekken beide schepen op zaterdag 6 april om 12.00 uur uit de Werkhaven en varen ze naar Amsterdam. 

De hotelschepen maken daarmee ruimte voor de aanleg van cruiseschepen in de Werkhaven in het toeristenseizoen dat komende zaterdag start, zoals vorig jaar is vastgelegd in de kaders voor de opvang, in afstemming met de Huizer gemeenteraad.

Afscheid en evaluatie
Op woensdag 6 maart j.l.namen de vluchtelingen al afscheid van de vrijwilligers en andere Huizers die betrokken waren bij de opvang. Burgemeester Niek Meijer en wethouder Karin van Werven waren namens het college van burgemeester en wethouders aanwezig bij de bijeenkomst. Vanwege de start van de ramadan op zondag 10 maart, organiseerde de gemeente de afscheidsbijeenkomst niet helemaal aan het einde van de opvangperiode.

Deze maand wordt de opvang van de afgelopen periode geëvalueerd, met alle bij de opvang betrokkenen partijen en de ‘Klankbordgroep hotelschip’. Het college vindt het belangrijk om bij deze evaluatie ook de ervaring en mening van omwonenden en ondernemers in de Werkhaven te betrekken. Zij ontvingen per brief een uitnodiging om de online enquête in te vullen.

Online enquête
Ook andere Huizers kunnen hun ideeën kenbaar maken door uiterlijk maandag 15 april de (online) enquête in te vullen die te vinden is via een link op de homepage van de gemeentewebsite of via een QR-code die op 11 april gepubliceerd wordt in De Omrooper. Ook is via de gemeente een papieren exemplaar op te vragen bij het projectteam Opvang.

De uitkomsten van de enquête worden gedeeld met de deelnemers en gepubliceerd op de website van de gemeente. De resultaten worden als onderdeel van de evaluatie besproken in het college van burgemeester en wethouders, de commissie Sociaal Domein en de gemeenteraad.

Vervolgproces en besluitvorming
Het college van burgemeester en wethouders zal na de evaluatie, nog voor de zomer een besluit nemen over de eventuele volgende opvangperiode voor vluchtelingen in de Werkhaven, die start in de herfst/winterperiode 2024. Het college legt dit voorgenomen besluit voor aan de gemeenteraad zodat deze eventuele wensen of bedenkingen kan inbrengen. Daarna neemt het college het definitieve besluit.

Het COA heeft de gemeente vorig jaar gevraagd om de tijdelijke opvang van vluchtelingen voor drie jaar mogelijk te maken, steeds in de periode van oktober tot april. Voor de twee volgende seizoenen, wil het college opnieuw een afweging maken op basis van de dan bestaande situatie in Nederland en de regio, en op basis van resultaten uit de evaluatie van het voorafgaande seizoen.

Communicatie
De Klankbordgroep, de gemeenteraad en de omwonenden en ondernemers uit het gebied rondom de Werkhaven zijn inmiddels geïnformeerd over het vertrek van de vluchtelingen.

De meest actuele informatie staat op de website van de gemeente: huizen.nl/tijdelijkeopvangasielzoekers.huizen.nl/tijdelijkeopvangasielzoekers

Uit de krant