De keuken is een ruimte die dagelijks onderhoud vereist. Van koken en maaltijden bereiden tot het opruimen van boodschappen: deze plek is een broeinest voor microben.
Welke delen van de keuken moet je dagelijks schoonmaken?
Om gezond te koken is het cruciaal om je werkblad en je gootsteen dagelijks (en soms meerdere keren per dag, indien nodig) te desinfecteren. Elke keer dat je deze gebruikt, kunnen ze een potentieel risico op besmetting vormen. Bovendien, als je kookt of restjes opwarmt voor de lunch, zul je ze onvermijdelijk aanraken: een extra reden om geen voedselvergiftiging te riskeren.
De prullenbak, vaak vergeten bij het schoonmaken
Hoewel veel mensen regelmatig hun werkoppervlakken schoonmaken, is er een plek die vaak over het hoofd wordt gezien waar toch veel bacteriën kunnen groeien: de prullenbak. Deze vangt niet alleen huishoudelijk afval op, maar ook ander afval zoals voedselresten, fruit- en groenteschillen, of verpakkingen (als je geen afvalscheiding doet). Je vervangt regelmatig de zak, maar hoe zit het met het schoonmaken van de prullenbak zelf?
De prullenbak, elke week desinfecteren
Zoals de nationale agentschap voor voedsel-, milieu- en arbeidsveiligheid (Anses) aangeeft, zijn er meerdere plekken in de keuken die bacteriegroei bevorderen, waaronder de prullenbak.
“De gebieden die vatbaar zijn voor bacteriegroei zijn permanent of tijdelijk vochtige zones: sponzen, doeken en andere schoonmaakgereedschappen, de gootsteen, de sifon, het afdruiprek, de groentelade van de koelkast, de prullenbak, het waterfiltratiesysteem, enz.”
Om risico’s te vermijden, is het essentieel om het goed schoon te maken, om geuren en in het ergste geval maden te voorkomen!
Hoe maak je je prullenbak goed schoon?
Om je prullenbak goed schoon te maken, kun je zeepsop en een spons of een kleine borstel gebruiken, die alleen voor dit doel zijn gereserveerd. Zwarte zeep, Marseillezeep of afwasmiddel, alle drie zijn ze effectief. Maak de binnen- en buitenkant van de prullenbak nat met het zeepsop, schrob deze vervolgens voordat je het spoelt en laat drogen. Je kunt ook kiezen voor meer natuurlijke ingrediënten zoals bakpoeder met heet water of witte azijn.
Ten slotte, om het object te desinfecteren, zijn er desinfecterende sprays te koop. Je kunt ook kiezen voor bleekwater, verdund in koud water.
En als je merkt dat er maden in je prullenbak zitten omdat je het schoonmaken bent vergeten, wordt aanbevolen om water te koken en dit in de prullenbak te gieten om ze te elimineren. Gooi daarna het water in je toilet en reinig de prullenbak zoals eerder uitgelegd.
Vergelijkbare artikelen :
- Ontdek de Charme van Messing Spoelbakken: Waarom Ze Zo Populair Zijn!
- Ontdek het geheim: Kleine gewoontes die je huis altijd fris houden!
- Levendige wateren: Nationale Postcode Loterij doneert extra voor biodiversiteit!
- Otite Verlichten: Pijn en Symptomen Verminderen? Ontdek Hoe!
- Ontdek Slimme Vloertips: Maak Je Huis Mooier én Praktischer!

Jeroen Bakker is een gepassioneerd journalist met een brede interesse in maatschappelijke thema’s. Hij verdiept zich vooral in de zorgsector en schrijft over innovaties en uitdagingen binnen de gezondheidszorg.