Meten rond riooloverstorten
Sinds het begin van dit jaar heeft de learning community Stedelijk Water er twee nieuwe burgerwetenschapsgroepen bij, gevestigd in Peel en Maas en Simpelveld in Limburg. Deze groepen zijn door het Waterschap Limburg geïntroduceerd in de complexe wereld van riooloverstorten. Na een initiële uitleg zijn de vrijwilligers direct begonnen met een eerste meetronde bij een lokaal waterlichaam. Ze kregen instructies over diverse meettechnieken zoals het gebruik van Secchi-schijven, slibmonsters en het inzetten van theezakjes, allemaal methodes om de kwaliteit van het water te beoordelen.
Op zoek naar oplossingen voor betere waterkwaliteit
Verder worden aspecten zoals bodemdiepte en helderheid, en de aan- of afwezigheid van bepaalde diersoorten die duiden op slechte of goede waterkwaliteit, meegenomen in dit meetproject. De verzamelde data wordt geanalyseerd door het onderzoeksinstituut NIOO-KNAW. Door al deze verschillende metingen te combineren, vormt zich een duidelijk beeld van de waterkwaliteit in de omgeving van riooloverstorten. Met deze waardevolle informatie gaan de deelnemers op zoek naar praktische oplossingen om de waterkwaliteit in kleine stedelijke wateren te verbeteren.
Vergelijkbare artikelen :
- Ontdek de Waterkwaliteit: Nieuw Meetproject Duikt in Volkstuinen
- Levendige wateren: Nationale Postcode Loterij doneert extra voor biodiversiteit!
- Val kabinet breekt politieke stilstand: Natuur & Milieu eist actie voor klimaat en stikstof!
- Stikstofcrisis Nu Aanpakken: Topoverleg in Catshuis over Drastische Verlaging Uitstoot
- Investeren in Natuur: Hoe het Ons Land Vooruithelpt!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.