‘Het is cruciaal dat we nu overgaan tot het implementeren van duurzaamheidsmaatregelen die gereed staan. Het potentieel is aanwezig en vele organisaties zijn hier actief mee bezig. Echter, zonder ondersteunend beleid blijft de voortgang uit’, verklaart Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. ‘We worden geconfronteerd met ernstige problemen die om actie vragen. Stilstand betekent achteruitgang. De stikstofproblematiek belast onze natuur en blokkeert ontwikkeling, terwijl de kwaliteit van ons water onderbelicht blijft. Ook loopt Nederland achter met het klimaatbeleid, wat indruist tegen de afspraken van de klimaatwet. Laat deze crisis een omslagpunt zijn’, aldus Demmers.
Aanpak Stikstofproblematiek
Volgens Natuur & Milieu zijn er voldoende oplossingen voorhanden om Nederland uit de stikstofcrisis te helpen. Deskundigen en maatschappelijke groeperingen hebben hun expertise en inzichten gedeeld. Een voorbeeld is de samenwerking tussen Natuur & Milieu, VNO-NCW, Natuurmonumenten en Bouwend Nederland, die leidde tot een reeks maatregelen om de stikstofproblematiek aan te pakken. Desondanks heeft de regering maandenlang tijd verspild zonder praktische oplossingen te bieden, wat ten koste gaat van boeren, de natuur, ondernemers en mensen die op zoek zijn naar een woning.
Crisis als Kans
Natuur & Milieu ziet in de huidige crisis ook een kans voor verandering. ‘Er is een meerderheid in de Tweede Kamer die vooruit wil. Dit is het moment om belangrijke beslissingen te nemen die van essentieel belang zijn voor een duurzame toekomst.’ De organisatie verwijst hierbij naar het draagvlak voor het stikstofplan dat samen met de eerder genoemde partners is opgesteld.
Oproep aan de politiek: Toon Moed
Recent onderzoek van het SCP toont aan dat een grote meerderheid van de Nederlanders vindt dat de regering te weinig doet aan het klimaatbeleid. Deze maatschappelijke steun moet de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet aansporen om vastberaden door te zetten, stelt Natuur & Milieu. ‘Deze maatschappelijke uitdagingen vereisen moed en doortastendheid. Het is nu aan politiek Nederland om zich te herpakken en te kiezen voor een richting die ons naar een leefbare toekomst leidt’, concludeert Demmers.
Vergelijkbare artikelen :
- Stikstofcrisis Aangepakt: Natuur en Bouwsector Reageren op Kabinet’s Commissie – ‘Geen Uitstel Meer’
- Top 10 Belangenorganisaties: Natuur & Milieu Scoort Hoog Volgens Vrij Nederland
- Europese Commissie geeft groen licht: Schiphol mag krimpen!
- Kabinet kiest weer voor vervuilers: Duurzame toekomst op de lange baan!
- 15 Cruciale Stappen: Zo Bereiken We een Sterk en Eerlijk Klimaatbeleid!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.