Organisaties zoals VNO NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu dringen er bij de regering op aan om snel met juridisch solide maatregelen te komen die de stikstofuitstoot daadwerkelijk verminderen. De groepen hebben eind vorig jaar al gedetailleerde voorstellen voor stikstofreductie aan het kabinet overhandigd.
Nederland worstelt al lange tijd met een ernstig stikstofprobleem. In december bepaalde een rechter dat zogenaamd ‘intern salderen’ – het uitbreiden of wijzigen van economische activiteiten binnen een stikstofvergunning – niet langer toegestaan is.
De natuur lijdt ernstig; zeldzame planten en dieren verdwijnen. Het verkrijgen van natuurvergunningen wordt zo gecompliceerd dat er bijna geen huizen meer gebouwd kunnen worden, dijkversterkingen niet uitgevoerd kunnen worden, de energietransitie tot stilstand komt, bestaande vergunningen van bedrijven onzeker worden en de verduurzaming van de industrie en landbouw stagneert. Alleen een echte en snelle vermindering van stikstofuitstoot kan boeren en bedrijven een toekomst bieden, de natuur versterken en bouwprojecten weer mogelijk maken. Er is dringend behoefte aan een juridisch robuuste en effectieve oplossing, stellen de organisaties, die ervoor zorgt dat de emissies daadwerkelijk verminderen.
VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu hebben eind vorig jaar samen een plan voor emissiereductie gepresenteerd, inclusief een coherent pakket aan oplossingen voor de stikstofcrisis. In dit plan tonen deze organisaties, die een breed spectrum van de samenleving vertegenwoordigen, aan dat ze samen kunnen werken aan oplossingen voor een gezonde, groene toekomst en een duurzame balans tussen economie en ecologie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft de minister verzocht dit emissiereductieplan op te nemen in de aanpak van stikstof. De organisaties verzoeken het kabinet het voorgestelde pakket aan maatregelen zo snel mogelijk te implementeren, met de nadruk op stikstofreductie, zoals minister Wiersma aangeeft in ‘Spoor 2’ in haar brief.
Vergelijkbare artikelen :
- Stikstofcrisis onopgelost: Opnieuw uitstel van belangrijke beslissingen!
- Stikstofcrisis Nu Aanpakken: Topoverleg in Catshuis over Drastische Verlaging Uitstoot
- Val kabinet breekt politieke stilstand: Natuur & Milieu eist actie voor klimaat en stikstof!
- Top 10 Belangenorganisaties: Natuur & Milieu Scoort Hoog Volgens Vrij Nederland
- Europese Commissie geeft groen licht: Schiphol mag krimpen!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.