Duurzame isolatieopties
In de nabije toekomst is er een aanzienlijke hoeveelheid isolatiemateriaal nodig om gebouwen te verduurzamen. Gemiddeld is er de afgelopen jaren jaarlijks 28 miljoen vierkante meter aan isolatiemateriaal gebruikt, wat neerkomt op meer dan 10 voetbalvelden per dag. Deze vraag zal naar verwachting alleen maar toenemen. Op dit moment worden voornamelijk kunststofschuim, glaswol en steenwol gebruikt, waarvan de productie veel fossiele brandstoffen vereist en aanzienlijk wat stikstof uitstoot. Biobased materialen zoals houtvezel en stro zijn echter uitstekende alternatieven omdat ze minder uitstoten tijdens de productie en CO2 opslaan.
De Nederlandse overheid streeft ernaar het aandeel biobased isolatiemateriaal te vergroten om zo de milieu- en klimaatimpact van de bouwsector te verminderen. Het programma ‘Nationale Aanpak Biobased Bouwen’ heeft als doel dat binnen vijf jaar 30 procent van alle na-isolatie in bestaande woningen biobased is.
Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt echter dat biobased materialen slechts een klein deel uitmaken van de omzet van isolatiebedrijven. Veel bedrijven beschikken nog niet over voldoende kennis van biobased materialen, twijfelen aan de kwaliteit ervan en rekenen soms hogere prijzen om vermeende risico’s af te dekken.
Potentie van biobased isolatiematerialen
Een studie uitgevoerd door Natuur & Milieu en ASN Bank, waarbij meer dan tweeduizend woningeigenaren, verschillende onafhankelijke experts en isolatiebedrijven betrokken waren, toont aan dat biobased materialen goed aansluiten bij de behoeften van consumenten. De materialen zijn vaak eenvoudig, snel en relatief goedkoop toe te passen. Bovendien zien steeds meer bedrijven in de bouw- en installatiesector biobased materialen als een competitief alternatief vanwege deze voordelen. Grote bedrijven bieden deze materialen ook aan om mee te gaan met een snel veranderende markt.
Voorlichting aan isoleerders en consumenten
Uit het onderzoek blijkt dat woningeigenaren die geïnformeerd zijn over de verschillende beschikbare isolatiematerialen veel vaker kiezen voor een biobased optie. Wanneer biobased materialen zijn aanbevolen, kiest 45% van de ondervraagden hiervoor, tegenover slechts 8% wanneer er niet over deze materialen gesproken is. Natuur & Milieu onderstreept daarom het belang van goede voorlichting aan zowel de consument als aan isolatiebedrijven en aannemers. Dit zou het vertrouwen in biobased producten verhogen. Organisaties kunnen een leidende rol spelen door te werken aan certificering en het delen van best practices, wat de toepassing gemakkelijker en goedkoper kan maken. De toekomst voor biobased isolatie ziet er positief uit, met een doel van 30 procent toepassing in 2030 binnen handbereik.
Vergelijkbare artikelen :
- Industriële vervuiling kost Nederland 7 miljard euro jaarlijks: Wat betekent dit voor u?
- Kabinet kiest weer voor vervuilers: Duurzame toekomst op de lange baan!
- Groene Industriële Revolutie: Europa’s Route naar Sterke Duurzaamheid
- Stikstofcrisis Aangepakt: Natuur en Bouwsector Reageren op Kabinet’s Commissie – ‘Geen Uitstel Meer’
- Wintergroenten Onderzoek: Minder Bestrijdingsmiddelen Nodig in Akkerbouw!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.