Logo Nieuwsblad voor Huizen

Stikstofcrisis Nu Aanpakken: Topoverleg in Catshuis over Drastische Verlaging Uitstoot

maart 23, 2025

Leesduur: over 2 notulen

VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten in Catshuis: Stikstofuitstoot
	
 moet nú omlaag, tijd van uitvluchten is voorbij


Voor ondernemers, boeren, woningzoekenden en de natuur is een geïntegreerd plan de enige weg vooruit om de stikstofemissies aanzienlijk te verminderen. Het emissiereductie-initiatief van de vier partijen biedt een samenhangend en evenwichtig beleid om dit doel te bereiken. Het plan zet in op een gezonde toekomst waarin groen centraal staat en streeft naar balans tussen economische groei en ecologische duurzaamheid. Er wordt tevens aandacht besteed aan schoon water, biologische landbouw en mogelijkheden voor de energietransitie.

Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu, voerde het woord tijdens een overleg met ministers: “We moeten onder ogen zien dat we in deze situatie verkeren door te hoge stikstofemissies. Dat is de kern van het probleem en daar moeten we dringend iets aan doen. Het zoeken naar excuses zorgt enkel voor meer slachtoffers, van bedrijven en boeren tot aan de natuur en het milieu. Stikstof mag dan niet zichtbaar zijn, het is een sluipmoordenaar voor de natuur. Insecten, vogels, planten en bomen lijden eronder. Niets doen is geen optie meer,” verklaarde ze.


Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW: “Sinds 2019 is Nederland op slot. Het probleem verergert: woningen worden niet gebouwd, defensie kan nergens oefenen. Bedrijven kunnen niet uitbreiden, vertrekken en investeringen lijden hieronder. De voortdurende onzekerheid ondermijnt onze economie en autonomie. Juist nu, met alle geopolitieke ontwikkelingen, willen we onze eigen producten produceren. Daarom zijn er snel maatregelen nodig waarmee de stikstofuitstoot daadwerkelijk verlaagd wordt, zodat deze plannen ook standhouden in de rechtszaal.”

Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland: “Het verminderen van stikstofemissies is cruciaal voor de bouw- en infrasector. Zonder emissiereductie blijven woningzoekenden langer wachten en kun je de energietransitie wel vergeten. Deze ministeriële commissie erkent de urgentie van het stikstofprobleem, maar de sector heeft behoefte aan concrete acties. Dit kabinet moet nu aan de slag met realistische plannen om stikstof te verminderen.”

Pim van der Feltz, directeur van Natuurmonumenten: “Natuur is geen luxeproduct, maar de basis van ons bestaan. Onze gezonde lucht, schoon water, voedselzekerheid en bescherming tegen klimaatverandering hangen ervan af. Door te veel stikstof uit te stoten, spelen we een gevaarlijk spel met onze eigen leefomgeving. In het Catshuis hebben we getoond dat we gezamenlijk inzetten op een aanpak die niet alleen leidt tot een versnelde stikstofreductie, maar ook oplossingen biedt voor andere grote uitdagingen zoals de verbetering van de waterkwaliteit. Bovendien levert elke geïnvesteerde euro in natuurherstel zes keer zoveel op, waardoor uitstel nu een dure grap wordt.”

LEES  Stikstofcrisis onopgelost: Opnieuw uitstel van belangrijke beslissingen!

Vergelijkbare artikelen :

Beoordeel dit bericht

Plaats een reactie

Share to...