De Afhankelijkheid van Grondstoffen en de Noodzaak voor een Circulaire Economie
In veel van onze dagelijkse producten worden grondstoffen verwerkt die afkomstig zijn van over de hele wereld. Zo komt de olie die gebruikt wordt voor het vervaardigen van plastic dikwijls uit Nigeria, en het kobalt voor onze batterijen uit Congo. Deze materialen worden veelal naar landen als China verscheept om daar verwerkt te worden tot eindproducten. Wanneer een land besluit om deze export te stoppen, of wanneer er sprake is van oorlog of natuurrampen, kan dit leiden tot tekorten. Dit heeft directe gevolgen voor Nederland, waar producten dan duurder worden of zelfs onverkrijgbaar zijn. Dit vormt een groot risico, bijvoorbeeld voor ziekenhuizen die medische apparatuur nodig hebben of bedrijven die afhankelijk zijn van computers en laptops. Het verminderen van grondstofgebruik is daarom van cruciaal belang voor zowel onze onafhankelijkheid als het milieu.
Al jarenlang belooft de overheid dat we minder afhankelijk zullen worden door over te stappen op een circulaire economie. Dit is een systeem waarbij we zuiniger omgaan met onze materialen en producten, waardoor de noodzaak voor nieuwe grondstoffen afneemt. Echter, de overheid heeft tot op heden weinig concrete stappen gezet richting een dergelijke economie. Er is een gebrek aan beleid dat bedrijven aanspoort om meer te recyclen en te hergebruiken. Initiatieven zoals fabrieken die plastic recyclen gaan failliet omdat er geen belemmeringen zijn voor bedrijven die niet circulair werken. Ook zijn er weinig overheidsinitiatieven die de repareerbaarheid van producten promoten.
De Toenemende Verspilling en de Rol van de Overheid
Onze maatschappij kenmerkt zich door een toename in verspilling. Producten zoals mobiele telefoons gaan snel kapot en zijn nauwelijks te repareren. Modeartikelen worden na enkele keren dragen weggegooid vanwege snel optredende slijtage. De overheid laat toe dat er auto’s tot wel 2,5 ton geproduceerd worden, wat een enorme verspilling van grondstoffen en ruimte betekent zonder dat de meerderheid van de mensen hier voordeel van heeft. De constante winning van grondstoffen heeft ernstige gevolgen voor de natuur, het klimaat, en de leefomgeving van dieren, en draagt bij aan de groeiende afvalbergen.
De overheid zou veel actiever kunnen zijn in het stimuleren van grondstofbesparing. Door bijvoorbeeld bindende doelstellingen op te stellen voor het verminderen van grondstofgebruik. Ook zou de overheid bedrijven en burgers kunnen ondersteunen om zuiniger om te gaan met materialen. Dit kan door het invoeren van nieuwe regelgeving die bedrijven aanzet tot het vervaardigen van duurzamere producten die langer meegaan. Voor consumenten zou de overheid reparaties goedkoper kunnen maken, door bijvoorbeeld het stimuleren van bedrijven om reparatiediensten aan te bieden die zowel toegankelijk als betaalbaar zijn. Ook zouden faciliteiten voor het delen van gebruiksvoorwerpen, zoals boormachines en auto’s, makkelijker beschikbaar moeten zijn.
In een wereld waar conflicten tussen landen toenemen, wordt het steeds belangrijker om minder afhankelijk te zijn. Voor zowel het milieu als onze economie zou het goed zijn als de overheid moed toont door daadwerkelijk werk te maken van een circulaire economie.
Dit opiniestuk werd op vrijdag 21 februari gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.
Vergelijkbare artikelen :
- Groene Industriële Revolutie: Europa’s Route naar Sterke Duurzaamheid
- Natuurlijke Isolatiematerialen: Niets Staat Hun Gebruik In De Weg!
- Kabinet kiest weer voor vervuilers: Duurzame toekomst op de lange baan!
- Investeren in Natuur: Hoe het Ons Land Vooruithelpt!
- Over Ons

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.