De lente is aangebroken, krokussen bloeien en de eerste bijen zijn gespot – het perfecte moment voor de jaarlijkse Nationale Bijentelling. Dit jaar vindt alweer de achtste editie plaats, georganiseerd door IVN Natuureducatie, LandschappenNL en Naturalis Biodiversity Center. Gedurende vijf dagen vestigen zij de aandacht op de wilde bijensoorten in Nederland. Met deze telling willen zij de bekendheid vergroten van de ongeveer 360 wilde bijensoorten in ons land, waarvan meer dan de helft in aantal achteruitgaat. Met een speciaal telformulier kun je hieraan bijdragen.
Hoopvolle Vooruitzichten
Dit jaar duurt de Nationale Bijentelling vijf dagen, waardoor de kans op gunstig, droog en zonnig weer om buiten bijen te tellen toeneemt. Vorig jaar werden gemiddeld meer bijen per deelnemer geteld dan het jaar ervoor. De meest waargenomen bij was de honingbij en bij de wilde bijen stonden de aardhommel en veldhommel bovenaan. Deze twee worden vaak met elkaar verward en worden daarom als één soort beschouwd tijdens de telling. Dat juist deze bestuivers vaak gezien werden, komt vooral door het koude voorjaar; zij zijn hier namelijk het beste tegen bestand. Bij aanhoudend mooi weer verwachten we een toename in het aantal bijen, wat zou betekenen dat de lagere aantallen van vorig jaar te wijten waren aan het slechte weer, en niet per se aan een achteruitgang van de bijenpopulatie. Tellen is dus van groot belang!
Tellen voor Wetenschappelijk Onderzoek
Bijen spelen een cruciale rol als bestuivers voor zowel wilde planten als voor de landbouwgewassen die wij consumeren: ongeveer negentig procent van de inheemse wilde planten en tachtig procent van de voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door wilde bijen. Het is dan ook zorgwekkend dat deze essentiële insecten in aantal afnemen. “Door deel te nemen aan de Nationale Bijentelling lever je een directe bijdrage aan ons wetenschappelijk onderzoek”, legt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis, uit. “Hoe meer mensen meedoen, hoe meer data we verzamelen over de toestand van de wilde bij.”
Deelnemen is eenvoudig en vereist geen uitgebreide kennis over bijen. Tijdens het telweekend biedt de website nationalebijentelling.nl een interactief telformulier voor gebruik in je tuin. Hier is ook een Bijengids beschikbaar met informatie over 16 verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen die je in april kunt tegenkomen. Wie zich nu al inschrijft via de website, ontvangt de komende weken handige tips en weetjes om optimaal voorbereid te zijn op de telling van 10 tot en met 14 april.
De Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een initiatief van Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL, en IVN Natuureducatie, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, Waarneming.nl en Natuur & Milieu als mede-initiatiefnemer. Het doel is om gezamenlijk meer inzicht te krijgen in bestuivers zodat we deze beter kunnen ondersteunen. Daarom wordt iedereen opgeroepen om mee te doen aan dit belangrijke onderzoek door het tellen van wilde bijen.
Vergelijkbare artikelen :
- Recordaantal Bijentellers Dit Jaar: Zacht Weer Zorgt voor Bijenexplosie!
- Tweede Kamer Urgentie: Samen strijden voor een gifvrije leefomgeving!
- Eredivisie Samenvattingen Blijven bij NOS: Zekerheid voor Twee Jaar!
- Stadsleven Redt Insecten: Nieuwe Hoop Voor Bedreigde Soorten!
- Rabobank Keert Terug in Wielersport: Nieuwe Partner van TeamNL

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.