Een vergelijking tussen 47 grote ondernemingen toont aan dat deze bedrijven, die wereldwijd actief zijn en meer dan duizend werknemers hebben, gemiddeld 36% minder CO2 uitstoten door zakelijke vluchten in 2023 dan in 2019. Van deze bedrijven hebben 32 hun uitstootgegevens gedeeld. Vooraanstaande bedrijven in deze vermindering zijn onder andere ABN AMRO, Arcadis en Havenbedrijf Rotterdam. Echter, sommige ondernemingen zien een toename in hun vlieguitstoot en de meeste hebben geen specifieke doelstellingen om deze te reduceren. Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu, benadrukt: ‘De afname bewijst dat permanente verandering in zakelijk vlieggedrag post-corona mogelijk is, wat een positieve ontwikkeling is voor het klimaat. Desondanks is er ruimte voor verbetering als alle bedrijven actief zouden werken aan het beperken van vliegreizen.’
Verschillen in vliegbeleid bij grote bedrijven
Consultancy-, financiële- en ingenieursbranches laten over het algemeen een goede prestatie zien in het verminderen van vliegreizen, in tegenstelling tot de bouw-, offshore- en industriële sectoren, die achterblijven. Vooral in de industriële sector is dit een verloren kans, omdat deze sector veel zakelijke vluchten genereert. DSM heeft als enig bedrijf in deze sector haar zakelijke uitstoot aanzienlijk weten te reduceren met meer dan 50%. Daarentegen hebben bedrijven zoals Tata Steel (+5%) en Van Oord (+58%), actief in de industrie en bouw- en offshore-sector, een stijging in hun emissies ervaren. De grootste achterblijvers in transparantie zijn Boskalis, Vanderlande, VDL en PON, terwijl de meerderheid van de bedrijven (34 van de 47) geen specifieke doelen heeft voor zakelijke reizen of vliegreizen in het bijzonder.
ABN AMRO
ABN AMRO is een koploper in het verminderen van zakelijk vliegverkeer, met een heldere korte termijn doelstelling voor 2025 waarover zij duidelijk rapporteren. Solange Rouschop, Chief Sustainability Officer bij ABN AMRO, licht toe: ‘We zijn trots op deze erkenning en zullen deze lijn voortzetten. We blijven onze collega’s betrekken bij veranderingen in zakelijke reisgewoonten, zodat iedereen gemotiveerd blijft om minder te vliegen en vaker de trein te kiezen.’
Ranglijst Zakelijk Vliegen
Zakelijke vliegreizen zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de CO2-uitstoot in de luchtvaartsector. Na de COVID-19 pandemie hebben veel bedrijven aangegeven de afname in zakelijke vluchten en daarmee de uitstoot te willen handhaven, om zo bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Transport & Environment volgt sindsdien meer dan 300 internationaal opererende bedrijven om te zien in hoeverre zij hierin slagen. Op basis hiervan publiceert Natuur & Milieu nu de Ranglijst Zakelijk Vliegen, om Nederlandse bedrijven aan te moedigen deze reducties te behouden en te maximaliseren.
Vergelijkbare artikelen :
- Exclusief Interview PwC: Treinreizen Nieuwe Standaard voor Afstanden tot 700 km!
- Arcadis over Zakelijk Vliegen: Daadkracht en Leiderschap Noodzakelijk!
- ABN AMRO blijft hoofdsponsor Open: Driejarige deal bevestigd!
- Minister negeert kansen kleinere luchtvaart: Mogelijkheden blijven onbenut!
- Groene Industriële Revolutie: Europa’s Route naar Sterke Duurzaamheid

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.