Studie
De studie, uitgevoerd door CLM en Wageningen Sociaal & Economisch Onderzoek (WESR), baseerde zich op data van 300 landbouwbedrijven verspreid over Nederland. Deze data toonde aan dat de vervuiling van grondwater aanzienlijk blijft door het huidige gebruik van pesticiden. Om de impact op milieu en gezondheid te verkleinen, adviseert Natuur & Milieu onder meer de implementatie van een centraal registratiesysteem voor het gebruik van pesticiden, als fundament voor weloverwogen beleidsvorming.
Voeding
CLM en WESR onderzochten de teelt van consumptieaardappelen, zaaiuien en winterpeen. Er is goed nieuws: bij deze drie basisproducten voor hutspot is het gebruik van pesticiden verminderd. Deze positieve trend is het resultaat van reeds doorgevoerde maatregelen, zoals het beperken of verbieden van bepaalde pesticiden en nauwkeuriger doseringen. Toch blijkt dat bij de teelt van aardappelen en uien op kleigrond de milieubelasting grotendeels constant is gebleven, ondanks een vermindering in de hoeveelheid gebruikte pesticiden. Dit duidt op een verschuiving naar het gebruik van middelen die gevoeliger zijn voor uitspoeling. In zandgrond is echter een duidelijke afname zichtbaar in zowel de hoeveelheid gebruikte pesticiden als de milieubelasting.
Er is een grote variatie in hoeveelheid pesticiden tussen verschillende teelten op dezelfde grondsoort. Bij winterpeen en consumptieaardappelen zien we zelfs grotere verschillen tussen telers, mede door de aanwezigheid van biologische boeren in de studie. Deze boeren tonen aan dat het mogelijk is deze gewassen te verbouwen zonder chemische pesticiden.
Mogelijkheden voor minder afhankelijkheid van chemische pesticiden
Dit onderzoek benadrukt het belang van inzicht in het daadwerkelijke gebruik van pesticiden om stappen te kunnen zetten naar een gezondere landbouw voor mens en milieu. Natuur & Milieu bepleit daarom extra aandacht voor een centraal systeem van registratie van spuitgegevens. Dit inzicht is essentieel om de werkelijke milieu-impact van landbouw te begrijpen. De verzamelde gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt door adviseurs en telers om van elkaar te leren en over te stappen op meer milieuvriendelijke teeltmethoden en een verminderde afhankelijkheid van chemische pesticiden.
Actie vereist van overheid, boeren en ketenpartijen
Natuur & Milieu ziet kansen in de aangetoonde verschillen in het gebruik van pesticiden. Boeren die hun pesticidengebruik willen reduceren, moeten hierin worden ondersteund. Hierbij spelen ketenpartijen en de overheid een cruciale rol, denk aan het bieden van onafhankelijk advies en het delen van kennis, gebaseerd op een centrale registratie van spuitgegevens. Daarnaast is het van belang dat ketenpartijen bijdragen aan de financiering van alternatieve teeltmethoden, risicodekking bieden en de vraag naar biologische producten stimuleren.
PesticideVrij-dag
Op vrijdag 11 april, tijdens Wereld Parkinson Dag, organiseren de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV een nationale actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van pesticiden. Ondanks jarenlange bekendheid met de desastreuze gevolgen van deze stoffen voor de gezondheid van mens, dier en milieu, blijft de overheid deze situatie tolereren. Daarom vindt er een manifestatie plaats in Den Haag, gericht op de nationale politiek.
Vergelijkbare artikelen :
- Alarm: Bestrijdingsmiddelen Bedreigen Mens en Natuur!
- Meerderheid Nederlanders zoekt pesticidenvrije bloemen: Weten niet waar te kopen!
- Tweede Kamer Urgentie: Samen strijden voor een gifvrije leefomgeving!
- Industriële vervuiling kost Nederland 7 miljard euro jaarlijks: Wat betekent dit voor u?
- Natuurlijke Isolatiematerialen: Niets Staat Hun Gebruik In De Weg!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.