Logo Nieuwsblad voor Huizen

Arcadis over Zakelijk Vliegen: Daadkracht en Leiderschap Noodzakelijk!

april 7, 2025

Leesduur: over 2 notulen

Vrouw met koffer op treinstation
De significante vermindering in het aantal zakelijke vliegreizen tijdens de COVID-19 pandemie had een positief effect op het milieu. Maar hoe zorgen we ervoor dat we de opgedane kennis blijven toepassen? Arcadis heeft hier een antwoord op gevonden, wat hen een tweede plaats opleverde in de ranglijst van zakelijk vliegen. We hebben gesproken met Hesther Ansems en Sophie Hanekamp van Arcadis Nederland over hun vooruitgang naar netto nul uitstoot, hun nieuwe doelen en de invloed van heldere keuzes.


Arcadis, een toonaangevende advies- en ingenieursfirma, heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. Tegen 2030 wil Arcadis Nederland een netto nul uitstoot bereiken. Sophie licht toe: ‘Dit houdt in dat we onze uitstoot zoveel mogelijk beperken en de resterende emissies compenseren.’ Wereldwijd streeft Arcadis naar dit doel in 2035, maar de Nederlandse afdeling loopt voorop en dient als voorbeeld. Een belangrijk speerpunt hierbij is het verminderen van vliegreizen, wat opmerkelijk goed lukt. Sinds 2019 is de uitstoot door vliegreizen met 62 procent verminderd, wat betekent dat Arcadis op schema ligt om de doelstelling van 50 procent reductie in 2025 te behalen. Volgens Sophie profiteert Arcadis in Europa, en met name in Nederland, van geavanceerde laadinfrastructuur en goede treinverbindingen, wat het makkelijker maakt om lokaal voor duurzamere vervoersopties te kiezen.

Heldere beleidsregels, groot effect

Bij Arcadis is de regel virtual first een standaard. Fysieke ontmoetingen worden alleen overwogen als ze echt noodzakelijk zijn. Voor reizen onder de 700 km is de trein de norm. Lange afstanden zijn soms onvermijdbaar voor een internationaal bedrijf, maar deze worden zoveel mogelijk met directe vluchten afgelegd. Business class vliegen is een uitzondering, bijvoorbeeld bij lange nachtvluchten. Bovendien moet de reis zo duurzaam mogelijk zijn, door meerdere afspraken te combineren in één langere reis. Onlangs heeft het Executive Leadership team aanvullende maatregelen genomen, zoals meer virtuele vergaderingen en een limiet van twee intercontinentale vluchten per jaar voor medewerkers. Hesther merkt op dat deze regels effectief zijn, maar dat er ook uitdagingen aan verbonden zijn, zoals het maken van strategische keuzes en internationale samenwerking. De inspanningen lonen echter, met een aanzienlijke daling in korte vluchten en de aankoop van Sustainable Aviation Fuel (SAF) sinds 2018 voor alle KLM/Air-France vluchten, wat de uitstoot aanzienlijk vermindert.

LEES  Alarm: Bestrijdingsmiddelen Bedreigen Mens en Natuur!

De menselijke kant van het beleid

Arcadis integreert duurzaamheid niet alleen in systemen, maar ook in de bedrijfscultuur. Elk kwartaal ontvangen medewerkers een persoonlijk CO2-overzicht van hun reisgedrag, wat de impact tastbaar maakt. Dit leidt tot discussies en bewustwording, precies zoals bedoeld. Hesther benadrukt dat inzicht leidt tot bewustzijn. Hoewel sommige collega’s van nature al zuinig zijn met vliegen, kan dit bij anderen tot wrijving leiden. Medewerkers hebben echter inspraak en hun feedback helpt het beleid te verfijnen.

We zijn er nog lang niet

Hoewel er vooruitgang is, blijft het uitdagend. Arcadis is een wereldwijde onderneming en internationale samenwerking kan soms leiden tot meer reizen. Nederland heeft beperkte invloed op het reisgedrag van collega’s buiten haar eigen afdeling. Hesther vertelt dat ze in Nederland experimenteren met carbon budgets per afdeling. Als het budget op is, mag er niet meer gevlogen worden. Dit maakt CO2 een concreet onderdeel van de besluitvorming. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, streeft Arcadis ernaar om ook internationaal invloed uit te oefenen en collega’s wereldwijd te inspireren met hun beleid.

Vergelijkbare artikelen :

Beoordeel dit bericht

Plaats een reactie

Share to...