Natuur & Milieu werkt samen met de Energiebank en de FIXbrigade, twee organisaties die mensen met financiële moeilijkheden helpen om hun energiekosten te verlagen door energiebesparing. Deze drie organisaties roepen de regering en het parlement op om de woningen van deze mensen te isoleren en te voorzien van warmtepompen, om zo energiearmoede tegen te gaan. Dit kan gefinancierd worden met middelen uit het Europese Sociale Klimaatfonds en het nationale Klimaatfonds.
Stijgende gasprijzen
De energierekening zal voor iedereen die gas gebruikt voor verwarming stijgen, aangezien de prijs van gas de komende jaren blijft toenemen: een verwachte stijging van gemiddeld €195 per jaar in 2030. Zonder ingrijpen van de regering zal het aantal huishoudens dat de energierekening niet kan betalen in 2030 met 31 procent toenemen, wat betekent dat 112.000 extra huishoudens bovenop de huidige 365.000 getroffen zullen worden.
Structurele vermindering
De regering kan het probleem van energieverspilling en de daaruit voortkomende energiearmoede aanpakken door huizen die nog steeds afhankelijk zijn van gas te isoleren en aan te sluiten op alternatieve verwarmingstechnologieën zoals warmtepompen en warmtenetten.
Water naar de zee dragen
Op dit moment geeft de regering miljoenen euro’s uit aan tijdelijke compensatiemaatregelen voor mensen in energiearmoede. Dit is vergelijkbaar met water naar de zee dragen: naarmate de gasprijs stijgt, is steeds meer geld nodig om de nood van deze financieel kwetsbare gezinnen te lenigen. Tegelijkertijd profiteren huiseigenaren die de middelen hebben van gunstige subsidies en goedkope leningen om hun woningen te verduurzamen en hun energierekeningen structureel te verlagen.
Grondige aanpak
Natuur & Milieu, de Energiebank en de FIXbrigade dringen er bij de regering op aan om de energieverspilling en de dreigende toename van energiearmoede grondig aan te pakken. Dit kan door met overheidsgeld woningisolatie en verwarming met warmtepompen en warmtenetten bereikbaar te maken voor huishoudens die in de knel zitten. De beste manier om deze huishoudens te bereiken is via lokale energiehulpnetwerken; deze netwerken zijn bekend in de gemeenschap en kunnen mensen thuis persoonlijk advies geven.
Klimaatfinanciering en gasbelasting
Een belangrijke bron van financiering zou het Europese Sociale Klimaatfonds kunnen zijn, aangevuld met geld uit het nationale Klimaatfonds. Er kan ook een progressieve belasting op gas en elektriciteit worden ingevoerd, waarbij huishoudens met een bovengemiddeld hoog gasverbruik meer bijdragen aan de financiering van maatregelen voor huishoudens in energiearmoede. Om de energierekening voor deze huishoudens structureel te halveren is tussen nu en 2030 een bedrag van 4,3 miljard euro nodig.
Vergelijkbare artikelen :
- Protest bij Tweede Kamer: Eist Definitieve Oplossingen voor Energiearmoede!
- Opinie: Lagere inkomens betalen te veel voor energie: Tijd voor verandering!
- Kabinet kiest weer voor vervuilers: Duurzame toekomst op de lange baan!
- Val kabinet breekt politieke stilstand: Natuur & Milieu eist actie voor klimaat en stikstof!
- Alarm: Bestrijdingsmiddelen Bedreigen Mens en Natuur!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.