In de aanloop naar Valentijnsdag heeft Natuur & Milieu een onderzoek laten uitvoeren naar de houding van consumenten ten aanzien van bloemen. Recentelijk is er in de media regelmatig gesproken over de duurzaamheid van bloemen, wat ertoe heeft geleid dat sommige gemeenten zijn gestopt met het geven van bloemen of zijn overgestapt op biologische varianten. “We zijn benieuwd naar de mening van mensen over het kopen en ontvangen van bloemen en of er steun is voor het gebruik van bloemen zonder pesticiden,” zegt Rob van Tilburg, directeur programma’s bij Natuur & Milieu.
Risico’s van de bloementeelt
Meer dan de helft van de Nederlanders ziet significante risico’s in het gebruik van pesticiden in de bloementeelt, vooral voor dieren zoals insecten en vogels, en voor de waterkwaliteit van sloten en meren. Ook maakt 40% van de Nederlanders zich zorgen over de kwaliteit van het drinkwater. Hoewel men het hebben van een bos bloemen thuis niet als een direct risico voor de gezondheid ziet, beschouwen velen het intensieve werk in de bloementeelt als riskant.
Bereidheid om meer te betalen
Een meerderheid van de Nederlanders (meer dan 60%) heeft een voorkeur voor bloemen die zonder pesticiden zijn geteeld, ook al zou dit betekenen dat het aanbod kleiner is en dat boeketten in de winter vaak uit siertakken en groen bestaan. Ongeveer 40% van de Nederlanders is bereid om tot ongeveer 20% meer te betalen voor dergelijke bloemen.
Voorbeeldrol van de overheid
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet bekend zijn met de verschillende duurzaamheidskeurmerken en niet weten waar ze bloemen kunnen kopen die zonder pesticiden zijn geteeld. Een groot deel van de bevolking meent dat de overheid bloementelers moet ondersteunen in biologische teeltmethoden door financiële voordelen te bieden en de meest schadelijke pesticiden duurder te maken. Ook vindt een meerderheid dat de overheid een voorbeeldfunctie moet vervullen door zelf enkel in te kopen bij bloementelers die zonder pesticiden werken.
Concrete stappen
“Dit onderzoek toont aan dat Nederlanders bewuste keuzes willen maken in hun koopgedrag, maar vaak niet weten waar ze duurzaam geteelde bloemen kunnen vinden. Het aanbod is beperkt en het wordt tijd dat de bloemensector en de overheid hier verandering in brengen,” zegt Van Tilburg. Hij ziet verschillende concrete acties:
- De overheid zou een voorbeeldfunctie moeten hebben door enkel pesticidenvrije bloemen te kopen, wat de vraag aanzienlijk zal vergroten en zekerheid biedt aan telers;
- Financiële ondersteuning voor telers die zonder of met minder pesticiden telen;
- Een extra belasting op de meest schadelijke pesticiden;
- Een biologisch keurmerk voor bloemen in winkels, zowel online als offline, zodat consumenten duidelijk kunnen zien waar deze bloemen verkocht worden;
- Advies aan werkgevers om enkel bloemen zonder pesticiden als geschenk te geven aan personeel en relaties.
PesticideVrij-dag
Op vrijdag 11 april, op Wereld Parkinson Dag, organiseren de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV een nationale actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van pesticiden. Alhoewel bekend is dat deze chemicaliën verwoestende effecten hebben op mensen, dieren en het milieu, blijft de overheid deze ongezonde situatie toestaan. Daarom houden deze drie organisaties een manifestatie in Den Haag, gericht op de nationale politiek.
Vergelijkbare artikelen :
- Tweede Kamer Urgentie: Samen strijden voor een gifvrije leefomgeving!
- Wintergroenten Onderzoek: Minder Bestrijdingsmiddelen Nodig in Akkerbouw!
- Alarm: Bestrijdingsmiddelen Bedreigen Mens en Natuur!
- Industriële vervuiling kost Nederland 7 miljard euro jaarlijks: Wat betekent dit voor u?
- Minister negeert kansen kleinere luchtvaart: Mogelijkheden blijven onbenut!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.