Op ‘PesticideVrij-dag’ (vrijdag 11 april) organiseren deze drie belangenorganisaties een evenement in Den Haag. Mensen met parkinson, zorgprofessionals en anderen komen samen om hun zorgen te uiten. Met onze ‘Oproep tot Actie’, gesteund door honderd andere organisaties, verzoeken we de regering en het parlement om de gezondheid van mensen en natuur te waarborgen en een veilige werk- en leefomgeving te creëren. Dit kan onder meer door het bevorderen van ecologische landbouw en het aanscherpen van de regels voor pesticidengebruik.
Bescherm mensen
Mensen en de natuurlijke omgeving moeten beschermd worden tegen schadelijke stoffen, zowel op het platteland als in gebieden waar pesticiden worden toegepast. Wij pleiten voor zones zonder pesticidegebruik rond boerderijen, woonwijken, scholen en zorginstellingen. Agrariërs en werknemers in de land- en tuinbouw dienen beter geïnformeerd te worden over het belang van beschermende kleding en het is cruciaal dat werkgevers de risico’s van schadelijke stoffen beter in kaart brengen.
Bescherm onze natuur
Pesticiden vormen een directe bedreiging voor de biodiversiteit. Een studie gepubliceerd in Nature Communications toonde aan dat pesticiden een veel bredere impact hebben dan beoogd, en verschillende levensvormen schaden, van micro-organismen en planten tot insecten en grotere dieren. Ze beïnvloeden de groei, voortplanting en het gedrag van dieren en verstoren ook de fysiologische processen bij planten.
Vele internationale studies leggen een verband tussen het gebruik van pesticiden en het ontstaan van ziektes zoals parkinson. Er zijn ernstige tekortkomingen in hoe de neurotoxiciteit van pesticiden wordt beoordeeld. Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en FNV dringen er bij Nederland op aan om de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA aan te sporen tot prioritair onderzoek hiernaar. Ook is het effect van pesticiden op planten en dieren vereenvoudigd weergegeven, wat leidt tot aanzienlijke ecologische schade. De effecten van pesticidencocktails zijn onvoldoende onderzocht. We roepen de overheid op om de Nederlandse autoriteit Ctgb te instrueren de recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie te volgen, waarbij de gezondheid van mensen voorrang krijgt op de bescherming van gewassen.
Natuurvriendelijke landbouw
Wij vragen de overheid om landbouwers en hun ketenpartners, zoals supermarkten, te ondersteunen in de omschakeling naar duurzamere productiemethoden. Natuurinclusieve landbouw, zoals biologische landbouw, zet in op gewasdiversiteit, een gezonde bodem en het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Boeren zouden ook gemakkelijker toegang moeten hebben tot onafhankelijke adviezen over duurzame landbouwtechnieken. De overheid kan dit ondersteunen met subsidies voor de benodigde investeringen en door belastingen te heffen op de meest schadelijke stoffen.
Het roer moet om
De agrosector heeft decennialang gefocust op chemische bestrijdingsmethoden, wat heeft geleid tot ingesleten gewoonten en gezondheidsrisico’s voor mensen en ecosystemen. Het is tijd voor een koerswijziging, waarbij de overheid, boeren, tuinders, adviseurs, supermarkten en handelsbedrijven gezamenlijk verantwoordelijk zijn. De overheid zou hierin sturend moeten optreden door middel van subsidies, prijsstelling en normering. Daarom roepen we op tot bescherming van mens en natuur en prioriteit voor onze gezondheid en leefomgeving.
PesticideVrij-dag
Op vrijdag 11 april, Wereld Parkinson Dag, wordt er door de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en FNV een nationale actie gevoerd om de schadelijke impact van pesticiden onder de aandacht te brengen. Ondanks langdurige bekendheid over de negatieve gevolgen van deze stoffen voor mens, dier en milieu, blijft overheidsbeleid laks. Daarom houden deze organisaties een demonstratie in Den Haag, gericht op het beïnvloeden van het nationale beleid.
Vergelijkbare artikelen :
- Wintergroenten Onderzoek: Minder Bestrijdingsmiddelen Nodig in Akkerbouw!
- Tweede Kamer Urgentie: Samen strijden voor een gifvrije leefomgeving!
- Meerderheid Nederlanders zoekt pesticidenvrije bloemen: Weten niet waar te kopen!
- Investeren in Natuur: Hoe het Ons Land Vooruithelpt!
- Industriële vervuiling kost Nederland 7 miljard euro jaarlijks: Wat betekent dit voor u?

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.