Afhankelijk van de grootte van de lymfeklier, de mogelijke aanwezigheid van andere grote klieren (in de lies of elders), de leeftijd van de persoon, en de aanwezigheid van andere symptomen, kunnen verschillende diagnoses worden overwogen. Het is cruciaal om een afspraak te maken met een gezondheidsprofessional om de juiste zorg te kunnen krijgen.
Wat zijn lymfeklieren?
Lymfeklieren spelen een cruciale rol in het immuunsysteem. Deze kleine, boonvormige structuren zijn gevuld met lymfocyten, witte bloedcellen die deel uitmaken van de lymfe. De lymfe helpt het lichaam te beschermen tegen mogelijke infectieuze agentia door deze te filteren. De klieren zijn georganiseerd in ketens of groepen.
Waar bevinden zich de lymfeklieren?
Lymfeklieren zijn kleine opslagplaatsen binnen het lymfestelsel, verspreid over verschillende delen van het lichaam. Ze bevinden zich op de volgende plaatsen:
- Oppervlakkig: gelegen in de nek, oksels (axillaire klieren) en in de lies;
- Diep: gelegen in de buik en in de borstkas.
De lies is een gebied aan de basis van het been. In de lies bevindt zich een keten van lymfeklieren die normaal gesproken niet voelbaar zijn (of nauwelijks), tenzij men op de rug ligt. Deze klieren verzamelen lymfe van het gehele onderlichaam en het bilgebied.
Het kan echter voorkomen dat een of meerdere klieren opzwellen en dan makkelijk voelbaar worden. Deze zwelling is vaak een teken van een infectie, en in zeldzamere gevallen van kanker.
Desalniettemin is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak van de zwelling van een lymfeklier te bepalen. Wanneer een of meerdere klieren abnormaal zijn, in volume toenemen en pijnlijk worden, spreekt men van lymfadenopathie.
Oorzaken: waarom zwellen lymfeklieren op? Is het ernstig?
Diverse oorzaken
Er zijn vele redenen waarom een of meerdere lymfeklieren kunnen opzwellen. Dit kan te maken hebben met infectieziekten, ontstekingen, kanker… of ziekten gerelateerd aan auto-immuunproblemen zoals sarcoïdose, de ziekte van Still, of systemische lupus erythematosus. Bij deze ziekten zwellen meerdere klieren op, niet alleen in de lies.
Medicatie
Soms kunnen medicijnen ook leiden tot het ontstaan van gezwollen klieren. Deze medicijnen kunnen antibiotica zijn, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen… Deze klieren kunnen verschijnen tussen de negende en veertiende dag na het starten van de medicatie. Andere symptomen zijn koorts, gewrichts- en spierpijn…
Lymfeklierkanker of lymfoom
Natuurlijk is de vrees voor kanker aanzienlijk. De gezwollen klier of klieren kunnen gerelateerd zijn aan de verspreiding van kankercellen van een nabijgelegen ziek orgaan (geslachtsorganen, anus, perineum) voor de liesklieren. Het kan ook gaan om een lymfoom of leukemie (meerdere aangetaste klieren).
De oorzaak van een lymfeklier in de lies kan worden vermoed of bekend zijn op basis van mogelijke andere symptomen: een wond of zweer op de voet of het been, andere klieren op verschillende plaatsen van het lichaam, koorts, vermoeidheid, herhaalde infecties, enz.
Lymfoom: hoe herken je een kankerachtige lymfeklier?
Een gezwollen lymfeklier krimpt meestal binnen enkele dagen. Bijvoorbeeld, de klieren in de nek kunnen opzwellen als gevolg van een milde KNO-infectie, en terugkeren naar hun normale staat zodra de infectie verdwijnt. Echter, een snelle medische consultatie is essentieel als:
- De klier stevig en hard is;
- De klier gezwollen blijft;
- In geval van pijnloze ontsteking van de lymfeklieren, met name die in de nek, sleutelbeen, oksel of lies.
Andere symptomen die kunnen wijzen op een lymfoom zijn:
- Koorts en nachtelijk zweten;
- Plotseling onverklaarbaar gewichtsverlies en gebrek aan eetlust;
- Algemene en ongebruikelijke vermoeidheid;
- Kortademigheid;
- Hoesten;
- Jeukende huid zonder duidelijke oorzaak.
De diagnose: wanneer is een lymfeklier zorgwekkend?
In eerste instantie is het oordeel van een huisarts voldoende. De arts onderzoekt de patiënt en natuurlijk de betreffende lymfeklier(en): hun grootte, consistentie van hun ontdekking… Hij/zij zorgt ervoor dat het daadwerkelijk om een lymfeklier gaat en niet om een aneurysma of een lies- of dijbreuk die verward kan worden met een lymfeklier.
De arts stelt vragen om te weten of de patiënt moe is, of hij is afgevallen, of hij gewrichtspijn heeft, of hij koorts heeft, enz. Het is belangrijk om te weten dat een vaccin of een injectie in het bilgebied tijdelijk “het verschijnen” van een of meer lymfeklieren in de lies kan veroorzaken.
Soms zijn andere onderzoeken nodig, zoals een bloedtest en een beenmerganalyse (myelogram). Soms is een punctie of biopsie van de lymfeklier onmisbaar. Deze klier wordt dan in het laboratorium geanalyseerd. Beeldvormende onderzoeken kunnen ook worden voorgeschreven. Afhankelijk van de diagnose (en de oorzaak van de lymfeklier in de lies) wordt de patiënt doorverwezen naar een specialist, zoals een dermatoloog, infectioloog, internist, oncoloog of hematoloog.
Om de meest geschikte behandeling voor een gezwollen lymfeklier te kiezen, kan de arts – om zeker te zijn van de diagnose – aanvullende onderzoeken aanvragen, zoals een bloedtest. In deze biologische evaluatie zoekt men naar een mogelijke ernstige ontsteking, men analyseert de bloedformule…
Wat zijn de behandelingen?
De behandelingen zullen meer of minder complex zijn, afhankelijk van het probleem dat moet worden aangepakt.
Het nemen van antibiotica is noodzakelijk in het geval van een bacterieel probleem gedurende enkele dagen. Als meerdere klieren zijn aangetast en de diagnose is een auto-immuunziekte, worden immuunonderdrukkende medicijnen voorgeschreven. Deze behandeling zal lang zijn en de patiënt moet worden gevolgd.
Een behandeling in een oncologieservice is noodzakelijk als de lymfeklier verband houdt met een tumor (kanker van de geslachtsorganen, anus… of lymfoom, leukemie).
Vergelijkbare artikelen :
- Otite Verlichten: Pijn en Symptomen Verminderen? Ontdek Hoe!
- Pas op voor hoogteziekte: Zo bescherm je jezelf in de bergen!
- Zonnebrand: Hoe snel verlichting te vinden en wanneer een dokter te raadplegen?
- Alles over Paraplegie: Oorzaken, Symptomen en Behandelingen Ontdekt!
- Medische Check-up in het Buitenland: Is het Echt Zo’n Goed Idee? Dr. Gérald Kierzek Geeft Advies!

Jeroen Bakker is een gepassioneerd journalist met een brede interesse in maatschappelijke thema’s. Hij verdiept zich vooral in de zorgsector en schrijft over innovaties en uitdagingen binnen de gezondheidszorg.