Reductie van het aantal vluchten is onontbeerlijk omdat Schiphol aanzienlijke hinder veroorzaakt voor de omgeving en met de huidige vluchtaantallen ernstige schade toebrengt aan klimaat en natuur. Minister Madlener heeft, in reactie op een publicatie in ESB, snel duidelijk gemaakt dat hij het advies van economen naast zich neerlegt en blijft bij zijn eigen strategie van slechts een minimale vermindering van de vluchten.
Noodzaak tot Verandering
Natuur & Milieu, Greenpeace Nederland en de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland zijn ontgoocheld over deze houding. ‘Het lijkt erop dat minister Madlener vooral een spreekbuis is voor de luchtvaartindustrie, in plaats van een behoeder van een duurzame toekomst. Zijn respons op het ESB-rapport toont aan hoe sterk het kabinet vasthoudt aan het idee van groei, terwijl juist de klimaat- en natuurellende en de gezondheid van omwonenden om daadwerkelijke verandering vragen,’ zo verklaren de organisaties.
De Wetenschap Spreekt
‘Het wetenschappelijke bewijs is onmiskenbaar: Schiphol moet aanzienlijk inkrimpen. Minder vluchten leiden tot minder vervuiling, minder overlast en een gezonder milieu. Het idee dat krimp schadelijk zou zijn voor onze economie is een misvatting die voornamelijk door de luchtvaartindustrie zelf wordt verspreid. Het werkelijke gevaar is de voortzetting van de huidige koers. De overheid moet de verdediging van de belangen van de luchtvaartlobby staken en kiezen voor echte klimaatactie en een leefbare omgeving voor allen,’ aldus de organisaties.
Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse
Natuur & Milieu benadrukt: ‘Als de minister zo overtuigd is van economische schade, zou hij er goed aan doen om een maatschappelijke kosten-batenanalyse te laten uitvoeren. Dit zal de volledige economische en sociale kosten en schade duidelijk maken. Luchtvaartexperts hebben dit recentelijk ook aanbevolen aan de minister, en er is in de Kamer opgeroepen om dit advies te volgen. Tot op heden heeft de minister deze oproep helaas genegeerd.’
Eerder Onderzoek naar Netwerkkwaliteit
Een eerdere studie toonde vorig jaar al aan dat een reductie in luchtvaartactiviteiten niet per se nadelig is voor de Nederlandse economie, wat vaak beweerd wordt. Paul Peeters van de Breda University of Applied Sciences en Eric Pels van de VU Amsterdam vonden in hun onderzoek, in opdracht van Natuur & Milieu, dat Nederland tot wel een derde van de vluchten kan schrappen zonder dat dit directe economische kosten met zich meebrengt. De overheid heeft een vertekend beeld van het belang van het huidige luchtvaartnetwerk voor de welvaart van Nederland, wat leidt tot beleid dat meer gericht is op het behouden van een groot vliegvolume en het groeimodel van de luchtvaart, dan op het maximaliseren van de economische waarde van de luchtvaart voor Nederland.
Vergelijkbare artikelen :
- Europese Commissie geeft groen licht: Schiphol mag krimpen!
- 15 Cruciale Stappen: Zo Bereiken We een Sterk en Eerlijk Klimaatbeleid!
- Val kabinet breekt politieke stilstand: Natuur & Milieu eist actie voor klimaat en stikstof!
- Stikstofcrisis Aangepakt: Natuur en Bouwsector Reageren op Kabinet’s Commissie – ‘Geen Uitstel Meer’
- Top Bedrijven Zetten In op Minder Vliegen: Ontdek Wie Ze Zijn!

Sander De Vries is een ervaren journalist met een passie voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij combineert zijn journalistieke vaardigheden met een scherp oog voor detail en diepgaande analyses.