“86% van de Franse vrouwen is zich ervan bewust dat een verloskundige helpt bij de voorbereiding op de bevalling, maar minder dan de helft weet dat zij ook anticonceptie kan voorschrijven of anticonceptiemiddelen kan plaatsen (zoals implantaten en spiraaltjes)”, een opmerkelijke statistiek gepubliceerd door Organon (een bedrijf gespecialiseerd in vrouwengezondheid) in samenwerking met IPSOS. In hun persbericht wordt ook vermeld dat “slechts 14% van de vrouwen voor vragen over hun seksuele gezondheid een verloskundige raadpleegt, tegenover 57% die een gynaecoloog bezoekt. Toch ondervindt 19% van de vrouwen moeilijkheden bij het maken van een afspraak met een gynaecoloog, tegenover slechts 1% bij een verloskundige.” Wat zijn de rollen en vaardigheden van een verloskundige? Wat houdt de hervorming van dit beroep in en hoe verloopt een consultatie? Nieuwsblad voor Huizen licht toe met Laura-Charlotte Bruneau, een verloskundige uit Clamart.
Verloskundige, een sleutelfiguur in de zorg voor vrouwen
Organon, gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen, benadrukt in hun persbericht dat “verloskundigen een belangrijke rol spelen in de begeleiding van vrouwen voor hun seksuele en reproductieve gezondheid. Hier zijn 5 minder bekende taken van een verloskundige:
- Vaardigheden met betrekking tot zwangerschap: De verloskundige verzorgt de monitoring, medische opvolging van de zwangerschap alsook de voorbereiding en de praktijk van de bevalling. Ze biedt ook postnatale zorg voor moeder en kind;
- Vaardigheden in gynaecologie en preventie: De verloskundige begeleidt vrouwen gedurende hun hele leven door gynaecologische follow-upconsultaties en preventieve zorg te bieden. Ze kan alle soorten anticonceptie voorschrijven aan patiënten, inclusief noodanticonceptie en condooms. Ze is ook verantwoordelijk voor het plaatsen, monitoren en verwijderen van diafragma’s en pessaria; het inbrengen, monitoren en verwijderen van intra-uteriene anticonceptiemiddelen, evenals het plaatsen en verwijderen van het implantaat. De verloskundige mag ook bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen screenen en behandelen;
- Vaardigheden in orthogenie: De verloskundige kan vrijwillige zwangerschapsafbrekingen medicinaal uitvoeren en sinds 14 december 2023 ook instrumenteel in een ziekenhuisomgeving;
- Vaardigheden op het gebied van vaccinatie: De verloskundige kan vaccinaties toedienen aan vrouwen, minderjarigen en personen die regelmatig in contact komen met zwangere vrouwen of kinderen;
- Vaardigheden op het gebied van PMA: De verloskundige is bevoegd om bij te dragen aan activiteiten van medische voortplantingsassistentie.
Deze informatie wordt bevestigd door Laura-Charlotte Bruneau, zelfstandige verloskundige: “als verloskundige zijn we eerstelijnszorgverleners in de reproductieve gezondheid van vrouwen en perinataliteit. We verzorgen ook de gynaecologische follow-up (uitstrijkjes, anticonceptie, screening, borstonderzoek…). Juist over dit deel van ons beroep bestaat naar mijn mening het meeste onbegrip,” legt ze uit.
De opleiding en waardering van verloskundigen opwaarderen
Op maandag 16 januari werd de hervorming van de opleiding voor maïeutische professionals definitief aangenomen door het Parlement. Hoewel verloskundigen op veel punten gehoord zijn, is dat niet het geval voor de salarisverhoging… Het wetsvoorstel omvat:
- Integratie van verloskundige scholen binnen universiteiten, zoals gebruikelijk is voor alle medische opleidingen;
- De creatie van een zesde jaar maïeutiek studies: “hoewel dit punt interessant is voor de erkenning van ons beroep, kan het sommige studenten ontmoedigen,” betreurt Laura-Charlotte Bruneau;
- PhD-studenten in de maïeutiek kunnen tegelijkertijd klinische praktijk en onderwijs- en onderzoeksactiviteiten uitvoeren.
Daarnaast heeft de wet van 2 maart 2022, bedoeld om het recht op abortus te versterken, verloskundigen toegestaan om instrumentele IVG’s uit te voeren in gezondheidsinstellingen. Na een experiment in 26 instellingen is het besluit dat deze maatregel generaliseert gepubliceerd op 14 december 2023. Deze beslissing heeft ook tot doel de waardering van dit beroep te versterken.
Hoe verloopt een consultatie bij een verloskundige?
“Uiteraard verschilt het verloop van de consultatie afhankelijk van de reden voor het bezoek van de patiënte. Persoonlijk onderzoek ik vooral jonge meisjes die voor een eerste consultatie komen,” legt onze expert verloskundige uit. Een consultatie doorloopt meerdere stappen:
- Het vraaggesprek: reden van het bezoek (opvolging, anticonceptie, uitstrijkje…);
- Indien de verloskundige dit noodzakelijk acht, stelt zij voor om de patiënte te onderzoeken (borstonderzoek, bloeddrukmeting…);
- Moment van uitwisseling: vragen en antwoorden;
- Voorschrijven van aanvullende onderzoeken indien nodig en/of een anticonceptiemiddel (als dit het doel van de consultatie is).
De verloskundige benadrukt dat “we een beslissingsboom hebben afhankelijk van de genoemde symptomen. Evenzo, bij een abnormaal uitstrijkje, verwijzen we de patiënten door naar een gynaecoloog. Het doel is niet om deze te vervangen, maar om samen te werken en een passend zorgaanbod te bieden aan alle vrouwen,” besluit Laura-Charlotte Bruneau.
Vergelijkbare artikelen :
- Hartaanval bij Vrouwen: Oorzaken, Symptomen en Behandelingen Ontmaskerd!
- Staaroperatie: Ontdek alles wat u moet weten over deze ingreep!
- Opgezwollen Klieren: Oorzaken, Locaties en Behandeling Ontdekt!
- Meisjes krijgen eerder menstruatie: Wat betekent dit voor hun gezondheid?
- Medische Check-up in het Buitenland: Is het Echt Zo’n Goed Idee? Dr. Gérald Kierzek Geeft Advies!

Jeroen Bakker is een gepassioneerd journalist met een brede interesse in maatschappelijke thema’s. Hij verdiept zich vooral in de zorgsector en schrijft over innovaties en uitdagingen binnen de gezondheidszorg.