Logo Nieuwsblad voor Huizen

Hartaanval bij Vrouwen: Oorzaken, Symptomen en Behandelingen Ontmaskerd!

maart 31, 2025

Leesduur: over 3 notulen

L
Hoewel vaak gedacht wordt dat een hartinfarct een typisch mannelijke ziekte is, blijft dit hardnekkige vooroordeel zowel in de medische wereld als onder patiënten bestaan, die vaak meer bezorgd zijn over borstkanker. Toch tonen de statistieken aan dat hoewel Franse vrouwen minder vaak getroffen worden door een hartinfarct, ze er vaker aan overlijden…

Een op de tien Fransen overlijdt aan een hartinfarct (1 op 5 na de leeftijd van 65 jaar). In Frankrijk worden jaarlijks meer dan 100.000 mensen getroffen door een hartinfarct. Hoewel het stereotype van de hartinfarct-patiënt vaak een overwerkte mannelijke leidinggevende is, is de werkelijkheid complexer.

Hartinfarct: de nummer één vijand

Het hart pompt ongeveer 5 liter bloed per minuut om het hele lichaam van zuurstof te voorzien. Het verbruikt zelf 10% van deze zuurstof. Echter, wanneer de kransslagaders verstopt raken en niet voldoende zuurstof kunnen leveren, dreigt zuurstofgebrek voor het hart. Als de bloedtoevoer volledig stopt, leidt dit tot een hartinfarct en de permanente vernietiging van het deel van de hartspier dat geen zuurstof krijgt.

De typische hartinfarct-patiënten worden vaak afgeschilderd als overwerkte mannen met een ongezond dieet, die een pakje sigaretten per dag roken, te veel alcohol en koffie drinken en weinig bewegen. De realiteit is echter enigszins anders… Hartinfarcten treffen vaker de lagere sociale klassen en inactieve mensen dan leidinggevenden, die eerder geneigd zijn medische hulp te zoeken. Maar is deze ziekte uitsluitend mannelijk? Nee!

Minder hartinfarcten bij vrouwen, maar dodelijker!

De Monica-studie*, opgezet door de Wereldgezondheidsorganisatie in bijna 21 landen, heeft aangetoond dat vrouwen tussen 35 en 64 jaar vier keer minder vaak een hartinfarct krijgen dan mannen van dezelfde leeftijd, maar dat dit verschil afneemt naarmate men ouder wordt.

LEES  Movember 2024: Zet je in voor mannen gezondheid, met of zonder snor!

Vrouwen ontwikkelen minder vaak hart- en vaatziekten en ze treden meestal later op, gemiddeld ongeveer tien jaar later. Het risico op een hartinfarct neemt snel toe bij mannen vanaf 55 jaar en bij vrouwen vanaf 65-70 jaar” zegt professor Philippe Amouyel, directeur van de eenheid “epidemiologie van chronische ziekten” van het Franse nationale instituut voor gezondheid en medisch onderzoek (Inserm).

Vrouwen zijn tot aan de menopauze relatief onaangetast door deze aandoeningen, maar daarna halen zij de mannen in. “Maar de hormonale bescherming waarvan ze profiteren, strekt zich nog ongeveer tien jaar uit na de menopauze” voegt professor Amouyel eraan toe.

Vrouwen zijn dus minder vaak getroffen door een hartinfarct, maar ze sterven er vaker aan… Volgens professor Amouyel is “deze observatie geldig voor alle regio’s van de wereld. Men vermoedt dat vrouwen ernstigere vormen ontwikkelen. Omdat artsen minder gewend zijn deze ziekten bij hen te zien, kan de diagnose soms vertraagd worden, vooral als de patiënte jong is“.

Hartinfarct bij vrouwen: verschillende waarschuwingssignalen

In veel gevallen wordt een hartinfarct voorafgegaan door een plotselinge, intense pijn in de borstkas, een beklemmend gevoel, branderigheid en druk. Maar bepaalde voortekenen komen vaker voor bij vrouwen:

Klassieke symptomen

Andere symptomen die vaker bij vrouwen voorkomen

  • Druk, druk in het midden van de borstkas;
  • De pijn begint bij de nek, de kaken, gaat over de rug en het bovenste deel van de buik voordat het vaker de linkerarm dan de rechter bereikt;
  • De pijn gaat vaak gepaard met zweten, misselijkheid en braken;
  • De pijn kan soms de adem afsnijden, leiden tot

    duizeligheid en flauwvallen.

  • Onverwachte zwakte en moeheid;

  • Ongebruikelijke angst en nervositeit;

  • Indigestie en een opgeblazen gevoel;
  • Gevoel van druk of compressie in de borstkas tussen de borsten of bij het borstbeen;
  • Pijn tussen de schouderbladen.
LEES  "Moederkus": Het onbekende gebaar dat levens redt!

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie

Bij deze eerste tekenen, bel onmiddellijk 112. “Te vaak worden de symptomen onderschat. Hoe korter de tijd tussen de eerste tekenen en de komst van de hulpdiensten, hoe groter de overlevingskansen. Elke minuut telt!“, concludeert professor Amouyel.

Vergelijkbare artikelen :

Beoordeel dit bericht

Plaats een reactie

Share to...